Kranpunkten och Swerock investerar i första eldrivna lastbilen med flak och hydralisk ramp från Volvo

– Det är med stolthet vi tillsammans med vår kund Kranpunkten är först ut i Sverige med att köra denna specialtillverkade tunga lastbil på el. Ellastbilen har precis kommit till Sverige och utrustas nu med de sista detaljerna för att passa uppdraget på bästa sätt, säger Thomas Ter-Borch, arbetschef på Swerock AB Transport & Maskin i Malmö.

Tillsammans med Volvo Lastvagnar har en eldriven lastbil med en unik påbyggnation tagits fram. Modellen är den första serietillverkade FE Electric-lastbilen med denna typ av påbyggnation i Sverige. Påbyggnationen är ett fast flak med hydraulisk vikbar och utskjutbar ramp baktill. Den har en vinsch i framstammen för att smidigt kunna dra upp de liftar och maskiner som inte kan ta sig upp på flaket för egen maskin.

Med nollutsläpp och lägre bullernivå ska ellastbilen i första hand transportera Kranpunktens eldrivna hyrliftar till bygg- och industriprojekt inom miljözon 1 i Göteborgs innerstad.

– Tack vare samarbetet kan vi nu förstärka våra insatser inom transportområdet, där vårt fotavtryck på miljön är som störst. Kranpunktens kunder i storstadsområdet erbjuds ett helt elektriskt alternativ; med en hyrmaskin som drivs och laddas med grön el och transporteras till och från arbetsplatsen helt utan utsläpp och betydligt tystare, säger Andreas Johansson, Regionchef Kranpunkten Väst.

Lastbilen kommer att utgå ifrån en av Kranpunktens depåer på Hisingen och användas för in- och uttransportering av eldrivna hyrliftar till kunder med projekt inom miljözon 1 i Göteborgs innerstad. Lastbilen kommer att laddas med förnybar elektricitet vid Kranpunktens depå vid Herkulesgatan, på Hisingen i Göteborg. Ellastbilen beräknas vara i drift i slutet av 2021.

Fakta om Volvo FE Electric:
I dagsläget erbjuder Volvo Lastvagnar två eldrivna lastbilsmodeller, varav Volvo FE Electric är den större. Med en kapacitet för upp till 27 tons totalvikt är den utvecklad för mer krävande uppdrag i stadstrafik. Kraften som driver lastbilen genereras av en elmotor med en effekt på 400 kW och ett vridmoment på 850 Nm. Den totala batterikapaciteten är 264 kwh.

Elfordonet specialutrustas med ett unikt maskinflak anpassat för lastning och lossning av liftar samt fullständigt ”Arbete-på-väg”-paket med bl a ljusramp och blixtljus. Hytten har stora vindrutor, sidofönster och speglar samt extra fönsterruta nedtill på passagerardörren, för maximal sikt och säkerhet. Förarens arbetsmiljö förbättras av den renare luften, den tystare och smidigare gången och av hyttens bekvämligheter.

För ytterligare information kontakta:
Andreas Johansson, Regionchef Kranpunkten Väst, andreas.johansson@kranpunkten.se, 031-382 09 43,
Thomas Ter-Borch, Arbetschef Swerock, thomas.ter.borch@swerock.se, 0733-84 76 90

Om Kranpunkten
Kranpunkten i Båstad AB är ett av Sveriges ledande företag inom uthyrning av lyftmaskiner med depåer i Förslöv, Uppsala, Stockholm, Göteborg och Malmö. Företaget har ca 110 anställda och över 4 000 maskiner för uthyrning. Genom våra kärnvärden kompetens, effektivitet, personlig och säkerhet strävar vi efter att bli den ledande specialisten inom lyftmaskiner i Sverige.

Läs mer om Kranpunktens hållbarhetsarbete: www.kranpunkten.com/hallbarhetsrapport-2020

Om Swerock
Swerock är en av Sveriges största leverantörer av material och tjänster till bygg- och anläggningsindustrin. Vi erbjuder betong, grus och bergkross, transporter och entreprenadmaskiner samt miljötjänster som återvinning, marksanering och vattenrening. Med gedigen kunskap, personligt engagemang och lokal närvaro skapar vi helhetslösningar som gör ditt projekt lite enklare.

Läs mer om Swerocks hållbarhetsarbete: https://swerock.se/om-oss/hallbarhet/